1.

IN DE BELANGSTELLING

Mei 2021. Mijn eerste boek, Met dank, door MijnOverheid bij de Voedselbank, is nog geen twee weken uit. Interview in dagblad Trouw, mijn naam wordt genoemd in een column in de Volkskrant, radio-interview op radio 1, verslaggever van de plaatselijke krant over de vloer en topper: zaterdag 7 mei naar Hilversum in de uitzending Openhuis Radio 5. Wil je de artikelen lezen en de radio-uitzendingen terug luisteren? Alles staat op mijn website. www.tegekvoorwoorden.org

2.

DON’T SHOOT THE MESSENGER

Al jaren loop ik met de vraag rond: hoe vertel je een boodschap? Wetende dat de overgrote meerderheid hier niets van begrijpt. Als ik een verhaal vertel over bijstand, armoede en schulden, is dat hetzelfde als jij mij een wiskundige berekening gaat uitleggen. Anno 2021 zitten er ruim 400.000 mensen in de bijstand, dat is 4% van de werkenden. Rond 10% van de Nederlanders leeft in armoede of kan nauwelijks zijn rekeningen betalen. Conclusie: met 90% van het volk gaat het goed tot zeer goed. Dus politiek-economisch gezien TOP. Maar… die 10% zijn wel 1,2 miljoen mensen, waarvan 400.000 kinderen…

3.

NIET NORMAAL GAAN VINDEN, WAT NIET NORMAAL IS!

Mevrouw vertelt dit verhaal met horten en stoten. “Het ergste vind ik, hoe je behandeld wordt… Iedere keer wordt je verteld wat je niet goed doet, ze vragen bijna nooit hoe gaat het met u, een bakje koffie kan er niet af. Wat mevrouw de wethouder niet heeft hoeven ervaren is de vernedering.”

Zo’n verhaal valt bij mij écht onder het kopje niet normaal!

4.

MAG EEN AMBTENAAR LIEGEN?... JA!

Heftige titel, maar helaas tientallen keren meegemaakt.

Toen ik nog vol overgave bestuurslid was van de Cliëntenraad Participatiewet (zo heet dat officieel), zit je tegenover ambtenaren die kennis van zaken hebben. De professionals. Denk je.

De ervaringen met de Cliëntenraad staan in mijn vorige boek. Vijf jaar strijd en frustratie. Vol passie ga je uit van een win-win-situatie. Wij kunnen van de gemeente leren, de gemeente kan leren van onze ervaringsdeskundigheid. Samen kom je tot verbeteringen. Het kan slimmer, goedkoper en vooral menselijker.

5.

ZWIJGCULTUUR= ZWIJGPLICHT= CENSUUR!

Of men reageert niet of men erkent wél de verhalen en spreekt er schande van… En dan… is het stil. Op één of andere manier ligt er naar mijn gevoel een taboe op dit onderwerp. Misschien is het schaamte of machteloosheid. Of toch zwijgcultuur, zwijgplicht of censuur?